jajcemlincici
O Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina – zemlja bogate povijesti, stećaka i prirodnih ljepota.

Ovim krajevima su se smjenjivali Iliri, Rimljani, Slaveni,... Imamo i tragove pretpovijesnih naselja. Svi su oni ostavili svoje tragove i to je ono što čini bogato kulturno-istorijsko naslijeđe današnje Bosne i Hercegovine.   

Sarajevo 

Sarajevo – glavni i najveći grad BiH. Naziv za Sarajevo potječe iz turskog jezika od Saray =kuća, stan palača (raniji naziv Vrhbosna). Grad je stekao svjetsku slavu kada su u njemu 1984. Održane ZOI a drži i neslavni rekord najduže opsjedanog grada u novijoj povijesti.

 

Banja Luka

Banja Luka – drugi po veličini grad u BiH. Ulice ovog grada prosto mame ljude u šetnju. Neizostavno posjetite kastel.

 

Mostar

Mostar – „Biser Hercegovine“. Ime je dobio po prekrasnom mostu koji je sagrađen u doba otomanske imperije, smatra se za jedan od najljepših „bisera“ turske odnosno islamske arhitekture na Balkanu a možda i šire.

 

 

Jajce

Jajce – kraljevski grad. Ime je po nekim izvorima dobilo po jajolikom kršu koji je srednjovjekovni bosanski vladar Hrvoje Vukčić Hrvatinić odabrao za svoje sjedište. U Jajcu su stolovali bosanski kraljevi sve do pada srednjovjekovne bosanske države. Posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević ujedno je i posljednji despot Srbije. U ovom gradu je stvorena Socijalistička Federativne Republika Jugoslavija. Ovo je jedini grad koji ima u svom središtu prekrasan vodopad, jedan od najljepših na svijetu. U naselju Podmilačje nalazi se jedno od najstarijih hodočasničkih mjesta u Bosnia i Hercegovini.

 

Visoko

Visoko – grad europskih piramida. Visoko je mali grad bogate tradicije i prirodnih ljepota. U novije vrijeme na podrućju općine Visoko pronađene su formacije koje nalikuju piramidama.

 

Međugorje

Međugorje – svetište mira. Maleni gradić u Hercegovini u koji svake godine hrle tisuće hodočasnika u nadi da će dobiti duhovnu utjehu, ozdravljenje, poruku mira.

 

Stećci

Stećci, (od stajati – stojeći) poznati i kao mramorje, mašeti, grčko groblje, kaursko groblje i divovsko kamenje – kameni srednjovjekovni nadgrobni spomenici. Potječu iz srednjeg vijeka i oslikavaju tadašnji život. Najviše ih ima u Bosni i Hercegovini. Osim tu ima ih i u jugoistočnoj Hrvatskoj, jugozapadnoj Srbiji i sjeverozapadnoj Crnoj Gori. Steći su predloženi za posis UNESCO-a.