jajcemlincici
O Jajcu

Jajce -  grad sa 29 nacionalnih spomenika s pravom nazvan „Muzej pod otvorenim nebom“. Krase ga predivan krajolik i bogata prošlost čije tragove vidimo i danas u staroj jezgri grada.  Rijeke Pliva i Vrbas sjedinjuju se predivnim vodopadom, jedinim na svijetu koji se nalazi u centru grada.

     

Plivska jezera

Prirodna Plivska jezera, udaljena samo 4 km od centra grada, čine dio predivnog prirodnog ambijenta. Na ovom području se pružaju mnoge mogućnosti za rekreativne i sportske aktivnosti.

 

Mlinčići

Srednjovjekovne vodenice (mlinčići) smještene su na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog Plivskog jezera. Ranije su djevojke tokom Đurđevdana skupljale jutarnju rosu sa vodenica kako bi im upravo ta voda ukazala ljubav koja im je suđena. Sakupljenu rosu su koristile i za umivanje.

 

Mitrejum

Hram Boga Mitrasa je jedan od najstarijih i najvrjednijih spomenika Bosne i Hercegovine. Izgradili su ga rimski vojnici početkom 4. stoljeća.

Više opisa o hramu Mitrejum u Jajcu vidi OVDJE

 

Podzemna crkva/Katakombe

Katakombe su srednjovjekovna podzemna crkva Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Plemići iz porodice Hrvatinića su bili jedni od najutjecajnijih  u srednjem vijeku.

Više opisa o Podzemnoj crkvi/Katakombama vidi OVDJE 

 

Crkva sv. Marije sa zvonikom Sv. Luke/ Fatih džamija

Crkva sv. Marije je krunidbena crkva posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Nakon pada bosanskog kraljevstva 1463. crkva je preuređena u džamiju.

 

Tvrđava

Tvrđava u Jajcu je bila jedna od najsigurnijih utvrda srednjeg vijeka. Padom jajačke države Osmanlijama je bio osiguran ulaz prema zapadnoj Europi.

Više detalja o Tvrđavi i bedemima pogledajte OVDJE

 

Muzej 2. Zasjedanja AVNOJ-a

U Domu 2. zasjedanja AVNOJa 1943. je formirana privremena vlada (komitet) Titove Jugoslavije. Osim toga, na ovom zasjedanju su donesene još neke veoma bitne odluke i zato imamo običaj reći da je Jugoslavija rođena u Jajcu.

Više opisa o Muzeju 2. Zasjedanja AVNOJ-a vidi OVDJE