jajcemlincici
Tradicionalna hrana

Stanovnici Bosne i Hercegovine, pa tako i Jajčani, veliku pažnju pridaju hrani i piću. Obroci su obilni i ukusni.

S obzirom da se Jajce nalazi na dvjema rijekama koje obiluju ribama, riba je jajački specijalitet. Najcjenjenija slatkovodna riba je pastrmka.

Osim toga, u našemu gradu možete probati mnoga bosanska tradicionalna jela, a neka od njih su: bosanski lonac, ćevapi, burek, hurmašice, baklava.Od pića nezaobilazna je crna (bosanska) kafa koja se poslužuje s poslasticom rahat lokumom ili  kockom šećera.

 

     

Ćevapi

Smjesa za ćevape se radi od kombinacije više vrsta mesa i začina. Recepti su tajna i prenose se s „koljena na koljeno“ unutar porodice. Lepina dodatno daje aromu ćevapima i nezaobilazan je crveni luk kao salata jelu.

 

Bosanski lonac

Bosanski lonac u Bosni i Hercegovini ima dugu tradiciju. Ovo je bila česta hrana radnika (rudara) još u srednjem vijeku. Jelo se priprema od kombinacije više vrsta mesa (najčešće je to junetina, teletina i janjetina), dosta miješanog povrća i začina. Okus je veoma blag i ugodan.

 

Pite

Pite su specijalitet bosanske kuhinje, a mogu se pripremati od različitih vrsta namirnica i zavisno od toga, pita se drugačije zove: Sirnica (pita od sira), burek (pita od mesa), zeljanica (pita od zelja/špinata), krompiruša (pita od krompira), tirit pita (od piletine) i jabukovača (slatka pita od jabuka).

 

Pohovana i riba sa roštilja

Obzirom da se Jajce nalazi na dvije rijeke i dva jezera, redovno u restoranima možete poručiti svježu pohovanu ili ribu s roštilja. Najukusnija vrsta ribe je riječna pastrmka.

 

Baklava

Baklava je desert koji se od davnina tradicionalno služi u bosanskim domaćinstvima za posebne prilike. Priprema se od tankog razvučenog tijesta i smjese koja sadrži dosta oraha. Pečena se zalijeva agdom (smjesa vode i dosta šećera). Za razliku od slanih bosanskih jela, slatka imaju veoma jak okus.

 

Hurmašice

Hurmašice su tradicionalni i veoma čest bosanski desert. Pripremaju se od smjese brašna i putera, a zatim se prelijevaju agdom (smjesom vode i dosta šećera). Vrlo često domaćice u ovaj kolač stavljaju orahe ili druge dodatke.

 

Bosaska kafa/kahva

Kafa je i inače veoma popularna u svijetu. Priprema se naravno od mljevenih zrna kafe. Ono što bosansku kafu čini posebnom jeste način na koji se kafa poslužuje. Posebno posuđe i slatko (najčešće je to rahat lokum) i sam ritual ispijanja kafe čine ove trenutke posebnim. Kafa u Bosni je veoma čest „izgovor“ za druženje i razgovor.